Barokkilipasto

Barokkilipasto

Yksityisasiakkaan eurooppalainen kirjoituslipasto irrallisella jalustalla on 1700-luvun alkupuoliskolta. Vinokansi kääntyy kirjoitustasoksi, ja sen takaa paljastuu kirjoituslokerikko pikkulaatikoineen. Tason irtolevyn alla on lisäksi salalokeroita. Kaikilla ulkosivuilla on kenttiin jaotellut rikkaat intarsiakoristelut, jotka on tehty taidokkaasti 16 eri puulajilla. Faunien, ihmiskasvojen ja muiden olentojen intarsiapinnoissa on käytetty luuta, johon on kaiverrettu ilmeet, hiukset ja muita yksityiskohtia. Koristeaiheissa on barokin ajalle tyypillisiä akantuslehtiä, voluutteja ja simpukankuoria. Niin ikään messinkiset vetimet ovat päärynämuodoiltaan barokkia. Profiloiduissa listoissa näkyy käsin höyläyksen jälki.

Pinnoissa oli erittäin tummuneita paksuja lakkakerroksia, jotka erottuivat epätasaisina kellastumina valkoisten luupintojen päällä. Puulajien sävyjen väliset kontrastit olivat myös tämän vuoksi heikentyneet. Kirjoitusosan pintakäsittelyt olivat pysyneet paremmassa kunnossa suojassa kannen alla. Vaihtelevissa kosteus- ja lämpöolosuhteissa sokko- eli runkopuu oli kutistunut ja kaareutunut huomattavasti, ja puuhun oli syntynyt paljon halkeamia. Nämä olivat taas aiheuttaneet puun pintaan liimatun vaneroinnin runsasta halkeilua, irtoamista ja kupruilua harjanteille.

Vanhaa lipastoa on ehditty korjata useaan otteeseen. Kansi on selvästi joskus revähtänyt paikaltaan ja kiinnityskohtaa on korjailtu. Lakkapintoja tarkasteltaessa erottui myös eri aikojen kerroksia. Osa luu-upotusten kaiverruksista on uusittu rankan hionnan jälkeen ja joitain osia on viilutettu kokonaan uudelleen. Lukko on myös vaihdettu 1800-luvun alun jälkeiseen malliin.

Koska vanerointi oli aiemmissa restauroinneissa paikoin hyvin ohueksi hiottu, sitä ei haluttu kuluttaa enää yhtään enempää. Tavanomaisen siklauksen ja hionnan yhdistelmän sijaan lipaston ulkopintojen tummuneet lakkakerrokset poistettiin liuottamalla. Välillä lakanpoistoa tehtiin UV-valon alla, jolloin eri aikojen lakkakerrosten fluoresenssit erottuivat toisistaan. Kaikkiaan pintakäsittelyitä erottui viisi erilaista. Pienen pieniä jäänteitä rubiininvärisestä lakasta erottui siellä täällä. Mahdollisesti lipasto on alun perin ollut kokonaan tai joillakin intarsia-alueilla vahvan punainen.

 

Sokkopuusta irti olevat viilut liimattiin paikalleen. Koholla olevia viiluja mukautettiin kutistuneeseen pohjaan poistamalla niistä hiukan materiaalia. Viilupuutoksista isoimmat täydennettiin alkuperäisiä vastaavilla viiluilla ja pienemmät vahalla. Osa vanhoista erittäin tummuneista täytöistä poistettiin. Kannen kannatinpuun haljennut nuppi täydennettiin uudella puulla ja laatikoiden liukuvuutta paranneltiin tarpeen mukaan.

Puulle puhdistetut lipaston ulkopintojen vaneroinnit lakattiin perinteisin menetelmin vajaakiiltoisiksi. Kirjoitusosan sekä listoituksen ja jalustan lakkapintojen kiilto tasattiin ja kirkastettiin kevyesti puhdistuksen jälkeen. Kirjoitustason kulunut villakangas poistettiin ja vaihdettiin uuteen vastaavaan villapalttinaan.

Tämän ison konservointiprojektin myötä lipastossa tapahtui huikea muutos. Sitä ei enää tarvinnut säilöä varastossa vaan se pääsi pitkästä aikaa kotiin ilahduttamaan sen asukkaita.

Ota yhteyttä
Kiinnostuitko palveluistamme? Vastaamme kysymyksiinne mielellämme!
info@konservointikilta.fi Tarkemmat yhteystietomme >
Kontakta oss

info@konservointikilta.fi

Målerikonservator Anna Lehikoinen
044 023 0654

Contact us

info@konservointikilta.fi

Paintings conservator Anna Lehikoinen
044 023 0654

Konservointikilta
Sorvaajankatu 9 A
00880 Helsinki
Y-tunnus: 2493742-0

Maalaustaiteen konservaattori
Anna Lehikoinen
044 023 0654
anna@konservointikilta.fi

Maalaustaiteen konservaattori
Kaisa Kannus
044 024 0654
kaisa@konservointikilta.fi

Anna
Maalaustaiteen konservaattori (AMK)
Lue lisää >
Kaisa
Maalaustaiteen konservaattori (AMK)
Lue lisää >
ICOM

E.C.C.O.
Taideteosten konservointi
Konservoimme eri aikakausien taideteoksia, kuten öljyväri- ja akryylimaalauksia sekä maalattuja ja kullattuja puuveistoksia. Tavallisimpia toimenpiteitä ovat hilseilevän maalipinnan kiinnittäminen, repeämien paikkaus, pintalian tai vanhan kellastuneen lakan poistaminen ja lakkapinnan uusiminen. Muita toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi maalauskankaan suoristaminen, vanhojen päällemaalausten poisto, maalinpuutoskohtien kittaus ja restaurointimaalaus.
Kehysten konservointi
Konservoimme myös maalausten ja peilien kehyksiä. Kehyksille tehtäviä toimenpiteitä ovat puuttuvien koristeosien täydentäminen, puutoskohtien ja täydennysten restaurointimaalaus ja rakenteen tukeminen esimerkiksi liitoksia liimaamalla. Kullattujen tai metallilehdellä päällystettyjen kehysten puuttuvaa tai kulunutta pintaa voidaan myös täydentää uudella kultauksella tai metalloinnilla.