Ikoni – Aleksanteri Syväriläinen ja kolme enkeliä

DSC_4444_JK500

 

Ikonin aiheena on Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläinen (1448-1533). Häntä nimitetään Karjalan valistajaksi, ja hän asui vuosia erakkona Syvärin lähistöllä, jonne hän myös perusti luostarin. Ikonissa on kuvattuna kolme enkeliä ilmestymässä Aleksanteri Syväriläiselle. Enkelit symboloivat pyhää kolminaisuutta.

Ikonin pohjana on puupaneeli, joka on pohjustettu ja kullattu messinkilehdellä. Kuva-aihe on maalattu metallilehden päälle.

Maalipinta oli osittain kulunut niin että alla oleva metallilehtipinta oli tullut näkyviin. Paikoin myös pohjustusta oli irronnut puupaneelista. Pahin vaurio oli puupaneelin liitoskohdassa, joka oli kosteusvaihteluiden myötä elänyt. Saumakohdassa tapahtunut liike oli saanut pohjustuksen irtoamaan paneelin yläreunassa.

Puupaneelin saumakohtaa vahvistettiin liiman avulla. Pohjustuksessa olevat puutokset kitattiin alkuperäisen pinnan tasolle. Kittaukset kullattiin messinkilehdellä ja maalipinnan vauriot restaurointimaalattiin.

Ota yhteyttä
Kiinnostuitko palveluistamme? Vastaamme kysymyksiinne mielellämme!
info@konservointikilta.fi Tarkemmat yhteystietomme >
Kontakta oss

info@konservointikilta.fi

Målerikonservator Anna Lehikoinen
044 023 0654

Contact us

info@konservointikilta.fi

Paintings conservator Anna Lehikoinen
044 023 0654

Konservointikilta
Sorvaajankatu 9 A
00880 Helsinki
Y-tunnus: 2493742-0

Maalaustaiteen konservaattori
Anna Lehikoinen
044 023 0654
anna@konservointikilta.fi

Maalaustaiteen konservaattori
Kaisa Kannus
044 024 0654
kaisa@konservointikilta.fi

Anna
Maalaustaiteen konservaattori (AMK)
Lue lisää >
Kaisa
Maalaustaiteen konservaattori (AMK)
Lue lisää >
ICOM

E.C.C.O.
Taideteosten konservointi
Konservoimme eri aikakausien taideteoksia, kuten öljyväri- ja akryylimaalauksia sekä maalattuja ja kullattuja puuveistoksia. Tavallisimpia toimenpiteitä ovat hilseilevän maalipinnan kiinnittäminen, repeämien paikkaus, pintalian tai vanhan kellastuneen lakan poistaminen ja lakkapinnan uusiminen. Muita toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi maalauskankaan suoristaminen, vanhojen päällemaalausten poisto, maalinpuutoskohtien kittaus ja restaurointimaalaus.
Kehysten konservointi
Konservoimme myös maalausten ja peilien kehyksiä. Kehyksille tehtäviä toimenpiteitä ovat puuttuvien koristeosien täydentäminen, puutoskohtien ja täydennysten restaurointimaalaus ja rakenteen tukeminen esimerkiksi liitoksia liimaamalla. Kullattujen tai metallilehdellä päällystettyjen kehysten puuttuvaa tai kulunutta pintaa voidaan myös täydentää uudella kultauksella tai metalloinnilla.