Ikonin hopeariisa

 

Kyseisessä ikonissa on melkein koko ikonin peittävä hopeinen riisa. Ikonia säilytetään pienessä lasikantisessa rasiassa puisten kehysten alla. Ikonin maalattu osa oli hyvässä kunnossa, mutta riisa oli tummunut. Hopeapintaan oli jäänyt vanhoja puhdistusainejäämiä sekä kuituja puhdistukseen käytetystä tekstiilistä. Lisäksi Kristuksen kauluksen vasemmassa laidassa oleva ohut kohta metallissa oli katkennut.

Riisa irrotettiin varovasti ikonista. Vanhat puhdistusainejäämät puhdistettiin ja irtokuidut nypittiin pinseteillä. Riisa kiillotettiin varovasti, sillä se on todella ohutta metallia. Katkennut kohta tuettiin taustapuolelta ja liimattiin. Konservoitu riisa kiinnitettiin lopuksi takaisin ikoniin.

Ikonin säilytyslaatikossa olleet vanhat sanomalehdet poistettiin ja korvattiin japaninpaperiin käärityillä solumuovin paloilla. Siten sanomalehtipaperi, joka todennäköisesti oli happamoitunut, ei pääse tummentamaan riisaa ennen aikojaan.

Ota yhteyttä
Kiinnostuitko palveluistamme? Vastaamme kysymyksiinne mielellämme!
info@konservointikilta.fi Tarkemmat yhteystietomme >
Kontakta oss

info@konservointikilta.fi

Målerikonservator Anna Lehikoinen
044 023 0654

Contact us

info@konservointikilta.fi

Paintings conservator Anna Lehikoinen
044 023 0654

Konservointikilta
Sorvaajankatu 9 A
00880 Helsinki
Y-tunnus: 2493742-0

Maalaustaiteen konservaattori
Anna Lehikoinen
044 023 0654
anna@konservointikilta.fi

Maalaustaiteen konservaattori
Kaisa Kannus
044 024 0654
kaisa@konservointikilta.fi

Anna
Maalaustaiteen konservaattori (AMK)
Lue lisää >
Kaisa
Maalaustaiteen konservaattori (AMK)
Lue lisää >
ICOM

E.C.C.O.
Taideteosten konservointi
Konservoimme eri aikakausien taideteoksia, kuten öljyväri- ja akryylimaalauksia sekä maalattuja ja kullattuja puuveistoksia. Tavallisimpia toimenpiteitä ovat hilseilevän maalipinnan kiinnittäminen, repeämien paikkaus, pintalian tai vanhan kellastuneen lakan poistaminen ja lakkapinnan uusiminen. Muita toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi maalauskankaan suoristaminen, vanhojen päällemaalausten poisto, maalinpuutoskohtien kittaus ja restaurointimaalaus.
Kehysten konservointi
Konservoimme myös maalausten ja peilien kehyksiä. Kehyksille tehtäviä toimenpiteitä ovat puuttuvien koristeosien täydentäminen, puutoskohtien ja täydennysten restaurointimaalaus ja rakenteen tukeminen esimerkiksi liitoksia liimaamalla. Kullattujen tai metallilehdellä päällystettyjen kehysten puuttuvaa tai kulunutta pintaa voidaan myös täydentää uudella kultauksella tai metalloinnilla.