Kaksi kullattua koristekehystä

IMG_4563_JK_600pix500

Nämä ikoninkehykset on tehty sirosti veistetystä puusta, jonka päällä on valkoinen pohjustuskerros ja lehtikultaa. Isompi kehys on kooltaan 50 x 45 cm ja pienemmän mitat ovat 34,5 x 31,5 cm.

Molemmat kehykset olivat melko huonossa kunnossa. Kehysten koristeosat olivat halkeilleet ja katkeilleet. Joitakin osia myös puuttui. Pienen kehyksen toisella pitkällä sivulla oleva koristeaihe oli irronnut lähes kokonaan. Suurin osa irronneista paloista oli kuitenkin tallella ja liimattavissa takaisin paikoilleen. Lisäksi pohjustuskerros oli molemmissa kehyksissä halkeillut ja noussut monin paikoin koholle, irti puusta.

Ison kehyksen pinnoille oli aikaisemman restauroinnin yhteydessä levitetty kerros pronssimaalia peittämään kultapinnan vaurioita. Pronssimaali oli ajan myötä hapettunut vihertäväksi.

Kehysten irtonaiset ja irtoamassa olevat puuosat tuettiin liimalla. Myös irtoamassa olevat pohjustuskerrokset kiinnitettiin liiman avulla.

Kehykset puhdistettiin ja ison kehyksen pronssimaali poistettiin. Pronssimaalin alta paljastui osittain kulunutta kultausta. Pahiten kuluneet kohdat kullattiin uudelleen lehtikullalla.

Molempien kehysten pintakäsittelyn puutoskohdat ja suurimmat halkeamat kitattiin alkuperäisen pinnan tasolle. Kittaukset restauroitiin pääosin lehtikullalla. Kaikkein pienimmät vauriot imitoitiin restaurointiväreillä kullan sävyisiksi. Pienen kehyksen koristeluiden tärkeimpiin puutoskohtiin rekonstruoitiin puusta uudet osat, jotka pohjustettiin ja kullattiin lehtikullalla.

Ikonikehykset ovat jälleen muodoiltaan eheät, ja puhdistetut kultapinnat kiiltävät kauniisti.

Ota yhteyttä
Kiinnostuitko palveluistamme? Vastaamme kysymyksiinne mielellämme!
info@konservointikilta.fi Tarkemmat yhteystietomme >
Kontakta oss

info@konservointikilta.fi

Målerikonservator Anna Lehikoinen
044 023 0654

Contact us

info@konservointikilta.fi

Paintings conservator Anna Lehikoinen
044 023 0654

Konservointikilta
Sorvaajankatu 9 A
00880 Helsinki
Y-tunnus: 2493742-0

Maalaustaiteen konservaattori
Anna Lehikoinen
044 023 0654
anna@konservointikilta.fi

Maalaustaiteen konservaattori
Kaisa Kannus
044 024 0654
kaisa@konservointikilta.fi

Anna
Maalaustaiteen konservaattori (AMK)
Lue lisää >
Kaisa
Maalaustaiteen konservaattori (AMK)
Lue lisää >
ICOM

E.C.C.O.
Taideteosten konservointi
Konservoimme eri aikakausien taideteoksia, kuten öljyväri- ja akryylimaalauksia sekä maalattuja ja kullattuja puuveistoksia. Tavallisimpia toimenpiteitä ovat hilseilevän maalipinnan kiinnittäminen, repeämien paikkaus, pintalian tai vanhan kellastuneen lakan poistaminen ja lakkapinnan uusiminen. Muita toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi maalauskankaan suoristaminen, vanhojen päällemaalausten poisto, maalinpuutoskohtien kittaus ja restaurointimaalaus.
Kehysten konservointi
Konservoimme myös maalausten ja peilien kehyksiä. Kehyksille tehtäviä toimenpiteitä ovat puuttuvien koristeosien täydentäminen, puutoskohtien ja täydennysten restaurointimaalaus ja rakenteen tukeminen esimerkiksi liitoksia liimaamalla. Kullattujen tai metallilehdellä päällystettyjen kehysten puuttuvaa tai kulunutta pintaa voidaan myös täydentää uudella kultauksella tai metalloinnilla.