Luuttu

Turun Museokeskuksen kokoelmiin kuuluvan luutun on valmistanut tukholmalainen Matthias Peter Kraft 1790-luvulla. Luuttu on nyt esillä Turun linnan musiikkihuoneessa.

Luutun kupera pohja koostuu seitsemästä paikalleen taivutetusta ohuesta puusäleestä. Pohja oli halkeillut ja siitä oli irronnut kappaleita, joita oli jo aiemmin liimattu paikoilleen Museokeskuksella. Reunasta oli vielä irti yksi kappale pohjaa, joka oli haljennut kolmen säleen alueelta. Epätasaisesti haljennut kappale ei asettunut sellaisenaan paikalleen, joten reunoja viistettiin hiukan toisiinsa tukeutuviksi. Kappaleen liimaustehoa lisäsivät puuvillanauhat, jotka liimattiin saumojen sisäpinnoille kaikukopan sisään alkuperäisen mallin mukaisesti.

Luutun puuttuvia viritystappeja varten oli hankittu ruusupuisia tappeja soitinliikkeestä. Vaikka uudet tapit olivat selkeästi pienempiä kuin alkuperäiset tapit, niihin saatiin yhdenmukaisempi muoto veistämällä. Harmaan punertavat tapit lakattiin kahteen kertaan, jotta ne saatiin lähemmäs alkuperäisten tappien sävyä ja kiiltoastetta.

Turun Museokeskuksella on ollut tapana virittää soittimiin alkuperäisten suolikielien tilalle niitä muistuttavia vahatusta paperinarusta tehtyjä kieliä. Taustatutkimuksen avulla kielet saatiin viritettyä oikein paikalleen.

Luutun konservointi tehtiin harjoittelutyönä.

Ota yhteyttä
Kiinnostuitko palveluistamme? Vastaamme kysymyksiinne mielellämme!
info@konservointikilta.fi Tarkemmat yhteystietomme >
Kontakta oss

info@konservointikilta.fi

Målerikonservator Anna Lehikoinen
044 023 0654

Contact us

info@konservointikilta.fi

Paintings conservator Anna Lehikoinen
044 023 0654

Konservointikilta
Sorvaajankatu 9 A
00880 Helsinki
Y-tunnus: 2493742-0

Maalaustaiteen konservaattori
Anna Lehikoinen
044 023 0654
anna@konservointikilta.fi

Maalaustaiteen konservaattori
Kaisa Kannus
044 024 0654
kaisa@konservointikilta.fi

Anna
Maalaustaiteen konservaattori (AMK)
Lue lisää >
Kaisa
Maalaustaiteen konservaattori (AMK)
Lue lisää >
ICOM

E.C.C.O.
Taideteosten konservointi
Konservoimme eri aikakausien taideteoksia, kuten öljyväri- ja akryylimaalauksia sekä maalattuja ja kullattuja puuveistoksia. Tavallisimpia toimenpiteitä ovat hilseilevän maalipinnan kiinnittäminen, repeämien paikkaus, pintalian tai vanhan kellastuneen lakan poistaminen ja lakkapinnan uusiminen. Muita toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi maalauskankaan suoristaminen, vanhojen päällemaalausten poisto, maalinpuutoskohtien kittaus ja restaurointimaalaus.
Kehysten konservointi
Konservoimme myös maalausten ja peilien kehyksiä. Kehyksille tehtäviä toimenpiteitä ovat puuttuvien koristeosien täydentäminen, puutoskohtien ja täydennysten restaurointimaalaus ja rakenteen tukeminen esimerkiksi liitoksia liimaamalla. Kullattujen tai metallilehdellä päällystettyjen kehysten puuttuvaa tai kulunutta pintaa voidaan myös täydentää uudella kultauksella tai metalloinnilla.