Reki

Museoviraston hallinnoimassa Urajärven kartanossa käytetty reki on ajoitettu 1800-luvun alkupuoliskolle. Kahden istuttavan reen runko on puuta. Siinä on kiinteästi villalla verhoiltu koriosa sekä maalatut ulkosivut. Kuomu on hävinnyt, mutta sen nahkaisia osia on jäänteinä selkänojassa messinkilistan alla.

Reki oli jäänyt vuosikymmeniksi kartanon kylmän tallin ylisille suojaamattomana. Se oli kauttaaltaan lian ja pölyn peitossa. Linnut ja pieneläimet olivat käyttäneet verhoilujen täytteitä pesämateriaalina ja villa oli pahasti repeillyt. Ovien sisätaskuissa oli homekasvustoa ja jalkatilan nahkaverhoilut olivat kuivuneet. Rauta- ja messinkiosat olivat myös korrodoituneet.

Puurungon pintoihin oli liimattu pellavakangastus, joka oli maalattu. Ulkopintojen maalipinnat olivat pahasti krakeloituneet ja maalilastuja irtosi pintaa vain kosketettaessa. Paljon pintaa oli jo irronnut ja kadonnut.

Irtonaiset ja likaiset täytteet hävitettiin. Pintoja puhdistettiin materiaaleille sopivalla menetelmällä. Reen konservoinnin tärkein toimenpide eli maalinkiinnitys tehtiin pääosin sampiliimaa ja lämpöä käyttäen. Rajallisen aikataulun puitteissa valkoiset pohjamaalialueet päätettiin sävyttää akvarelleilla ulkopintojen oranssinpunaiseen sointuvammiksi.

Myös reen verhoilu konservoitiin. Repeämien ja reikien paikkaamiseen käytettiin siniseksi värjättyä tukikangasta. Täytteeksi lisättiin tarpeen mukaan keinojouhta. Irronneet tupsut ommeltiin takaisin paikoilleen. Lopuksi reelle ommeltiin suojahuppu kuitukankaasta säilytyksen ajaksi.

Reen konservointi tehtiin ryhmätyönä osana Metropolia Ammattikorkeakoulun Konservaattorin tutkintoa.

Ota yhteyttä
Kiinnostuitko palveluistamme? Vastaamme kysymyksiinne mielellämme!
info@konservointikilta.fi Tarkemmat yhteystietomme >
Kontakta oss

info@konservointikilta.fi

Målerikonservator Anna Lehikoinen
044 023 0654

Contact us

info@konservointikilta.fi

Paintings conservator Anna Lehikoinen
044 023 0654

Konservointikilta
Sorvaajankatu 9 A
00880 Helsinki
Y-tunnus: 2493742-0

Maalaustaiteen konservaattori
Anna Lehikoinen
044 023 0654
anna@konservointikilta.fi

Maalaustaiteen konservaattori
Kaisa Kannus
044 024 0654
kaisa@konservointikilta.fi

Anna
Maalaustaiteen konservaattori (AMK)
Lue lisää >
Kaisa
Maalaustaiteen konservaattori (AMK)
Lue lisää >
ICOM

E.C.C.O.
Taideteosten konservointi
Konservoimme eri aikakausien taideteoksia, kuten öljyväri- ja akryylimaalauksia sekä maalattuja ja kullattuja puuveistoksia. Tavallisimpia toimenpiteitä ovat hilseilevän maalipinnan kiinnittäminen, repeämien paikkaus, pintalian tai vanhan kellastuneen lakan poistaminen ja lakkapinnan uusiminen. Muita toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi maalauskankaan suoristaminen, vanhojen päällemaalausten poisto, maalinpuutoskohtien kittaus ja restaurointimaalaus.
Kehysten konservointi
Konservoimme myös maalausten ja peilien kehyksiä. Kehyksille tehtäviä toimenpiteitä ovat puuttuvien koristeosien täydentäminen, puutoskohtien ja täydennysten restaurointimaalaus ja rakenteen tukeminen esimerkiksi liitoksia liimaamalla. Kullattujen tai metallilehdellä päällystettyjen kehysten puuttuvaa tai kulunutta pintaa voidaan myös täydentää uudella kultauksella tai metalloinnilla.