Saksalainen urkuharmoni

Saksalainen urkuharmoni

Saksalaisen Hofberg-tehtaan valmistama urkuharmoni edustaa 1910-luvun jugendia ja se kuuluu Tammisaaren museokeskus EKTA:n kokoelmiin. Harmoni konservoitiin museon kesän 2015 jugendaiheiseen näyttelyyn.

Näkyvin vaurio oli harmonin oikeassa sivussa oleva laaja vaalea vesivaurio. Lisäksi harmonin kansi, joka avattaessa liukuu ylös, puuttui kokonaan. Kolme rekisteritapeista oli murtunut kiinnityksestään ja polkimissa oli irtonainen osa. Lävistekoristeiden puuosista oli kadonnut noin kolmannes ja niiden taustakankaat olivat irronneet liimauksesta. Harmonin pinnat olivat pölyiset ja likaiset.

Harmonin pinnat puhdistettiin ja oikean sivun vesivaurioitunut lakka elvytettiin kevyellä käsittelyllä. Irralliset osat sekä koristeosien irronneet taustakankaat liimattiin paikalleen. Puuttuvat koristeet veistettiin käsin mahongista. Mustien koristekuvioiden maalipuutoksia täydennettiin hiukan lisäämällä niihin mustaa väriä. Puuseppä valmisti harmoniin uuden kannen alkuperäisen kannen jättämien jälkien perusteella. Mallina käytettiin myös internetistä löytyneitä vastaavien Hofberg-harmonien kuvia. Uusien osien pintakäsittelyssä mukailtiin alkuperäistä väritystä.

Ota yhteyttä
Kiinnostuitko palveluistamme? Vastaamme kysymyksiinne mielellämme!
info@konservointikilta.fi Tarkemmat yhteystietomme >
Kontakta oss

info@konservointikilta.fi

Målerikonservator Anna Lehikoinen
044 023 0654

Contact us

info@konservointikilta.fi

Paintings conservator Anna Lehikoinen
044 023 0654

Konservointikilta
Sorvaajankatu 9 A
00880 Helsinki
Y-tunnus: 2493742-0

Maalaustaiteen konservaattori
Anna Lehikoinen
044 023 0654
anna@konservointikilta.fi

Maalaustaiteen konservaattori
Kaisa Kannus
044 024 0654
kaisa@konservointikilta.fi

Anna
Maalaustaiteen konservaattori (AMK)
Lue lisää >
Kaisa
Maalaustaiteen konservaattori (AMK)
Lue lisää >
ICOM

E.C.C.O.
Taideteosten konservointi
Konservoimme eri aikakausien taideteoksia, kuten öljyväri- ja akryylimaalauksia sekä maalattuja ja kullattuja puuveistoksia. Tavallisimpia toimenpiteitä ovat hilseilevän maalipinnan kiinnittäminen, repeämien paikkaus, pintalian tai vanhan kellastuneen lakan poistaminen ja lakkapinnan uusiminen. Muita toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi maalauskankaan suoristaminen, vanhojen päällemaalausten poisto, maalinpuutoskohtien kittaus ja restaurointimaalaus.
Kehysten konservointi
Konservoimme myös maalausten ja peilien kehyksiä. Kehyksille tehtäviä toimenpiteitä ovat puuttuvien koristeosien täydentäminen, puutoskohtien ja täydennysten restaurointimaalaus ja rakenteen tukeminen esimerkiksi liitoksia liimaamalla. Kullattujen tai metallilehdellä päällystettyjen kehysten puuttuvaa tai kulunutta pintaa voidaan myös täydentää uudella kultauksella tai metalloinnilla.