Takanreunus

Amsterdam Museumin omistama takanreunus on ajoitettu noin vuodelle 1665, ja se on ollut sijoitettuna Amsterdamin Rijksmuseumiin vuodesta 1885. Se koostuu puisista 259 cm leveästä yläosasta, seinään kiinnitettävistä pilastereista ja niiden jalustoista. Pilastereiden ja pylväiden kapiteeleissa ja jalustoissa on useita marmorisia osia. Konservointi tehtiin puuosille.

Takanreunuksen puuosat on marmoroitu lukuun ottamatta yläosan friisiä, joka on maalattu valkoiseksi. Yläosa on rikkaasti koristeveistetty. Friisiin on muun muassa veistetty kiertyviä kukkaköynnöksiä ja kolme vaakunaa.

Vuonna 2004 takanreunus poistettiin paikaltaan Rijksmuseumin suurremontin vuoksi ja siinä havaittiin lukuisia moderneja korjailuja, kuten huolimattomia päällemaalauksia ja uudelleenliimauksia. Muun muassa pilastereihin oli liimattu rima- ja kuitulevyjä, joiden avulla ne oli kiinnitetty seinään. Friisin oikea sivu oli maalattu jostain syystä vihertäväksi muiden sivujen valkoisen sijaan. Pintakäsittelyn lukuisien vaurioiden lisäksi puussa ja rakenteessa oli vaurioita: esimerkiksi friisin veistokoristeista puuttui osia sieltä täältä.

Rima- ja kuitulevyt irrotettiin pilastereista. Friisin oikean sivun sekä pilastereiden päällemaalaukset poistettiin. Friisin silmäänpistävimmät puuttuvat osat korvattiin uusilla puisilla veistokoristeilla ja paikoin paperimassalla. Uusien veistokoristeiden muoto kopioitiin peilikuviksi symmetrisen friisin toisen reunan koristeista. Täydennykset retusoitiin yhteensopiviksi alkuperäisten pintojen kanssa.

Takanreunus on nyt nähtävissä Rijksmuseum Amsterdamissa.

Ota yhteyttä
Kiinnostuitko palveluistamme? Vastaamme kysymyksiinne mielellämme!
info@konservointikilta.fi Tarkemmat yhteystietomme >
Kontakta oss

info@konservointikilta.fi

Målerikonservator Anna Lehikoinen
044 023 0654

Contact us

info@konservointikilta.fi

Paintings conservator Anna Lehikoinen
044 023 0654

Konservointikilta
Sorvaajankatu 9 A
00880 Helsinki
Y-tunnus: 2493742-0

Maalaustaiteen konservaattori
Anna Lehikoinen
044 023 0654
anna@konservointikilta.fi

Maalaustaiteen konservaattori
Kaisa Kannus
044 024 0654
kaisa@konservointikilta.fi

Anna
Maalaustaiteen konservaattori (AMK)
Lue lisää >
Kaisa
Maalaustaiteen konservaattori (AMK)
Lue lisää >
ICOM

E.C.C.O.
Taideteosten konservointi
Konservoimme eri aikakausien taideteoksia, kuten öljyväri- ja akryylimaalauksia sekä maalattuja ja kullattuja puuveistoksia. Tavallisimpia toimenpiteitä ovat hilseilevän maalipinnan kiinnittäminen, repeämien paikkaus, pintalian tai vanhan kellastuneen lakan poistaminen ja lakkapinnan uusiminen. Muita toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi maalauskankaan suoristaminen, vanhojen päällemaalausten poisto, maalinpuutoskohtien kittaus ja restaurointimaalaus.
Kehysten konservointi
Konservoimme myös maalausten ja peilien kehyksiä. Kehyksille tehtäviä toimenpiteitä ovat puuttuvien koristeosien täydentäminen, puutoskohtien ja täydennysten restaurointimaalaus ja rakenteen tukeminen esimerkiksi liitoksia liimaamalla. Kullattujen tai metallilehdellä päällystettyjen kehysten puuttuvaa tai kulunutta pintaa voidaan myös täydentää uudella kultauksella tai metalloinnilla.