Urajärven kartano Asikkalassa on Museoviraston omistuksessa oleva kartanomuseo. Tila on kuulunut Heidemanin perheelle vuodesta 1672, ja sisarukset Lilly ja Hugo alkoivat sisustaa tilasta kartanomuseota jo 1900-luvun alussa. Kartano siirtyi testamentilla muinaismuistoyhdistykselle vuonna 1917 ja on toiminut museona vuodesta 1928 lähtien.  Museovirastolle Urajärven kartano ja tila siirtyivät vuonna 1986. Pihapiirissä sijaitsee myös 1700-luvun lopulla rakennettu sivurakennus, jota kutsutaan nimellä “Vanha museo”, koska Hugo ja Lilly kunnostivat sen museoksi jo elinaikanaan.

Urajärven kartanolla on tehty viime aikoina mittavia konservointi- ja kunnostustöitä. Sain kesällä 2011 yhteydenoton siellä työskentelevältä konservointitutultani. Hän kysyi, kiinnostaisiko minua tulla konservoimaan ikkunalaseja Urajärvelle, koska kartanon vanhojen ikkunalasien säilyttäminen koettiin tärkeäksi. Osa ikkunalaseista on vanhaa vihertävää puhallettua lasia, joka eroaa ulkonäöltään nykyaikaisesta tasolasista.

Rikkinäisten lasien korvaaminen uudella lasilla olisi vaikuttanut talon ulkonäköön merkittävästi. Koska rakennus haluttiin säilyttää mahdollisimman alkuperäisenä, päätettiin vanhat rikkinäiset ikkunat liimata lasien korvaamisen sijaan. Ikkunoiden konservoinnin yhteydessä minulta pyydettiin myös perusteellista raporttia ikkunalaseista.

Minä työntouhussa. Kuva Kerttuli Hoppa.

Tärkeä osa raporttia oli kartoittaa, minkälaista lasia on missäkin rakennuksen ikkunassa. Tärkeintä oli varsinkin määrittää lasien ikä. Tämä oli kuitenkin todella vaikea tehtävä, koska lasi ei muutu juurikaan ajan kuluessa. Lasin iästä tässä tapauksessa kertoi kaikista eniten sen ulkonäkö. Ikkunalasia tarkastellessa pääsääntönä voidaankin pitää, että mitä epätasaisempaa ja väriltään epäpuhdasta lasi on, sitä vanhempaa se on. Päädyin antamaan laseille luokituksen tämän mukaan. Näin tekemästäni raportista saa jonkinlaisen kuvan siitä, missä on eniten vanhoja laseja ja missä uudempia.

Raporttia tehdessäni pääsin tarkastelemaan ikkunoita hyvin läheltä ja niistä löytyi paljon mielenkiintoisia seikkoja. Talon ulkoseinustalla sijaitsevat valeikkunat tarjosivat paljon haasteita ja pääsin käyttämään osaamistani laajasti niiden konservoinnissa. Näistä ikkunoista voi lukea enemmän Urajärven kartanomuseon konservoinnista kertovasta blogista, johon kirjoitin blogipäivityksen.

Yhä useammin vanhat ikkunalasit halutaan säästää ja rikkoutuneet korvataan vanhan tapaisella vedetyllä lasilla. Vanhat ikkunat voivat olla arvokkaita ja niitä myös myydään hyvään hintaan. Vanhat ikkunalasit ovat todella kauniita, kun valo pääsee välkehtimään niiden epätasaisella pinnalla.