Konservointi on poikkitieteellinen ala, jossa yhdistyvät kulttuuri, luonnontiede sekä käsityötaidot. Työvälineiden hankinnassa ja kehittelyssä joudutaan usein turvautumaan luovuuteen, sillä varsinaisesti konservointivälineisiin keskittynyttä teollisuutta ei juuri ole.

Me konservaattorit käytämmekin usein muiden ammattiryhmien, kuten lääkäreiden, kirurgien, hammaslääkäreiden ja kemistien työvälineitä. Tarvitsemme työssämme myös verhoilijan, puusepän, kultaajan ja maalarin ammateissa käytettyjä perinteisiä käsityökaluja.

Lääkärien ja kirurgien tavoin käytämme työssämme skalpellia ja injektioneulaa. Terävällä ja pienellä skalpellilla saa mekaanisesti raaputettua irti vaikkapa vanhaa liimaa esineen taustasta. Joskus skalpellilla työskentely vaatii avuksi myös mikroskooppia, esimerkiksi pienen pientä maalinäytettä irrotettaessa. Silloin olo on kuin kirurgilla, joka suorittaa vaativaa leikkausta. Injektioneulaa taas käytetään liiman ruiskuttamiseen ahtaisiin väleihin, kuten kehyksen halkeamaan.

Hammaslääkärin tuolissa kaikille ikävän tutuksi tullut metallinen piikkityökalu on hyvä tarkkaan työskentelyyn. Kuvassa paikataan maalauskankaassa olevaa repeämää. Kankaan kuidut voidaan järjestellä takaisin oikelle paikoilleen hammaslääkärin työkalun avulla. Myös teräväkärkiset pinsetit ovat tässä suureksi avuksi. Hammaslääkärit ottavat muotteja hampaista erityisen muottimassan avulla, me taas käytämme samaa massaa esimerkiksi kehyksen koristeornamentin mallintamiseen.

Konservaattorin työhuoneessa on myös paljon samoja elementtejä kuin kemianlaboratoriossa. Dekantterilasit, mittapipetit ja tarkkuusvaa’at ovat ahkerassa käytössä, kun mittaamme liuottimia tai punnitsemme kiinteitä aineita erilaisia konservointireseptejä noudattaen. Työturvallisuuden vuoksi käytössä ovat tarvittaessa myös labratakki, hengityssuojain ja suojalasit.

Varsinkin huonekalukonservoinnissa tarvitaan perinteisiä käsityökaluja, kuten sahaa, vasaraa, veistotalttaa ja sikliä. Tullo on villasta ja nukkaamattomasta puuvillakankaasta tehty tiukka nyytti. Sen avulla huonekalukonservaattori puleeraa eli kiillottaa lakkapintaa peilinkirkkaaksi. Lehtikullan laskussa taas käytetään oravankarvasivellintä eli lekaria. Silloin käsi ei saa täristä!

Pumpulipuikko ei ehkä ole se kaikkein mielenkiintoisin työväline, mutta se on äärimmäisen tärkeä. Tai tarkemmin sanottuna grillitikut ja pumpulipaketti, joista saatamme pyörittää satoja pumpulipuikkoja päivässä. Pumpulipuikolla ja sopivalla liuottimella puhdistetaan maalauksia, huonekaluja ja esineitä. Mitä järkeä sitten on puhdistaa pienellä tikulla? Pumpulipuikon avulla pystytään kontrolloimaan käytettävän liuottimen määrää ja pintaan kohdistuvaa painetta. Se on hellä työväline herkille esineille ja riittävän pieni mahtuakseen ahtaampiinkin koloihin.