Konservointi mielletään usein pelkästään vaurioituneiden esineiden korjailuksi, mutta konservaattori tekee paljon muutakin. Sana konservointi tulee latinan sanasta conservare, joka tarkoittaa säilyttämistä. Konservaattorit ovatkin ammattilaisia esineiden säilyttämiseen liittyvissä asioissa.

Esineiden säilyminen edellyttää, että niitä kohdellaan hyvin ja niiden säilytyspaikka on niille sopiva. Tämä tulee esille varsinkin museoissa, joissa kiinnitetään paljon huomiota ennaltaehkäisevään konservointiin. Mutta myös antiikin ja taiteen keräilijöiden kannattaa huomioida näitä seikkoja. Pienetkin asiat vaikuttavat paljon, kun on kyse herkistä ja arvokkaista esineistä.

Useimmiten tälläisiä asioita mietitään silloin, kun esineitä muutetaan paikasta toiseen. Tällöin pitää huomioda, miten esinettä käsitellään, miten se pakataan kuljetuksen ajaksi, ja onko uusi säilytyspaikka sopiva kyseiselle esineelle. Kun on kyse arvokkaista esineistä, ei niitä voi pakata samalla tavoin kuin normaalissa muutossa. Jokaiseen esineeseen kiinnitetään huomiota ja esineiden erityispiirteet huomioidaan pakkauksessa. Konservaattorit tietävät miten kukin esine täytyy pakata. Konservaattorit tietävät myös oikeat materiaalit pakkaukseen. Vaikka tälläistä palvelua käytetään useimmiten museoissa, niin myös yksityishenkilöt voivat palkata konservaattorin pakkaamaan arvokkaimmet esineensä esimerkiksi muuton yhteydessä.

Pakkaamiseen käytettäviä tarvikkeita, kuten kupla- ja solumuovia, erilaisia teippejä ja käsineet.

Pakkaamiseen käytettäviä tarvikkeita, kuten kupla- ja solumuovia, erilaisia teippejä ja käsineet.

Me konservointikiltalaiset olemme kevään aikana olleet mukana pakkaamassa useassa paikassa erilaisia esineitä. Olimme mukana Didrichsenin taidemuseon kokoelman muutossa sekä Tammisaaren museokeskus EKTAlle lainatun kokoelman näyttelytarkastuksessa.

Kerron blogissa myöhemmin myös Divan konservoinnin Katri Kurkelan kanssa yhteistyössä Kiinassa tekemästäni pakkausprojektista.

 

Päivitys 8.11.2017. Esinekonservointipalveluja meillä tarjoavat nykyään esinekonservaattorit Sini Oksanen ja Veli-Matti Mursu.

 

Esinekonservaattori Veli-Matti Mursu

E-mail: veli-matti@konservointikilta.fi

Puhelin: 0442416155

 

Esinekonservaattori Sini Oksanen

E-mail: sini@konservointikilta.fi

Puhelin: 0442409205