Olin alkuvuodesta Divan konservoinnin Katri Kurkelan kanssa Pekingissä Suomen Kiinan suurlähetystöllä pakkaamassa kulttuurihistoriallisia esineitä. Kyseessä on Suomen entisen suurlähettilään lahjoittama kokoelma, joka on sijoitettuna lähetystölle. Kokoelmassa on esineitä sekä Euroopasta että Aasiasta. Katri valitsi minut mukaan projektiin, koska kokoelmassa on paljon keramiikka- ja metalliesineitä, jotka kuuluvat esinekonservaattorin erikoisalaan.

Erilaisia esineitä pakattuna laatikkoon.

Työ oli haastavaa, koska kokoelman pakkaus piti suunnitella eri maassa kuin missä se toteutettiin. Pakkaaminen haluttiin tehdä mahdollisimman hyviä toimintatapoja käyttäen. Onneksi Katrilla oli paljon kokemusta kyseisestä kokoelmasta sekä tarkat tiedot pakattavista esineistä. Kävimme kokoelman läpi ja suunnittelimme, miten kukin esine pakataan. Laskimme myös tarvittavien pakkausmateriaalien määrän, koska jouduimme tilaamaan ne ennen työn aloittamista. Tämä oli haastavaa, mutta yksityiskohtainen suunnitelma antoi hyvät edellytykset materiaalien menekin arviointiin.

Kokoelmassa on useita esineitä, jotka vaativat erityishuomiota niiden pakkaamista suunniteltaessa, kuten keraamisia lautasia ja moniulotteisia hopeaesineitä. Esimerkiksi lautaset on aina pakattava pystysuunnassa, eikä niitä saa kasata toistensa päälle. Jos ne kasataan kasoiksi, joutuu alin lautanen kaikkien muiden lautasten painon alle. Kun lautaset pakataan pystysuunnassa ja alhaalta tuettuina, ei mikään lautasista joudu suuremman rasituksen alle kuin toinen.

Painavien ja isojen lautasten alle asetttavien solumuovitukien leikkausta.

pakkaus_lautasenpakkaus_600

Konservaattori asettaa kuplamuoviin pakattua lautasta tukeen.

Herkät esineet taas eivät kestä, että niihin kohdistuu painetta mistään suunnasta, sillä silloin niiden osat voivat vääntyä tai esine hajota. Kaikkein herkimmille esineille teimme laatikoiden sisälle, paksuun solumuoviin kaivertamalla, omat lokerot. Tällöin muiden esineiden paino ei kohdistu suoraan herkkiin esineisiin.

pakkaus_lokerot_600

Herkkiä esineitä omissa lokeroissaan.

Huonekaluille oli jokaiselle juuri niiden mittojen mukaan tehty pakkauslaatikko. Esineille tarkoitetut laatikot olivat kaikki saman kokoisia. Ne oli mitoitettu niin, että niihin mahtui myös kaikista isoimmat esineet. Kokoelmassa oli myös pienempiä esineitä. Näitä esineitä pakkasimme laatikoihin useaan tasoon. Teimme solumuovista tukiristikoita laatikoiden alimmille tasoille. Ristikon päälle tuli solumuovilevy, jolloin seuraavan kerroksen esineiden paino kohdistuu tukiristikkoon, eikä alemman kerroksen esineiden päällä.

Tukiristikko laatikon alimmalla tasolla.

Kokoelman pakkaus vaati paljon suunnittelua, mutta Katrin kanssa työ eteni sujuvasti ja mukavasti. Molempien ammattitaito oli eduksi, jotta saimme kaikki esineet pakattua juuri niille sopivimmalla tavalla.

Päivitys 8.11.2017. Esinekonservointipalveluja meillä tarjoavat nykyään esinekonservaattorit Sini Oksanen ja Veli-Matti Mursu.

 

Esinekonservaattori Veli-Matti Mursu

E-mail: veli-matti@konservointikilta.fi

Puhelin: 0442416155

 

Esinekonservaattori Sini Oksanen

E-mail: sini@konservointikilta.fi

Puhelin: 0442409205