Keväällä julkaistussa blogitekstissäni kerroin, mitä mielenkiintoisia asioita taideteoksista voi saada selville niitä tutkiessa. Joskus vastaan tulee varsinaisia yllätyksiä, joko heti teosta havainnoidessa tai sitten konservointityön aikana.

Tämä pikkuinen, naarmuja pintaansa saanut taulu ei ollutkaan maalaus, vaan paperille printattu kopio. Paperi oli liimattu kankaalle, joka oli pingottettu kiilakehykselle aivan kuin oikea maalaus. Kyseessä on kuitenkin mitä todennäköisimmin matkamuisto eikä taideväärennös. Alkuperäinen teos on Jean-Antoine Watteaun (1684-1721) maalaama, ja kuuluu Louvren kokoelmiin.

Välillä teokset kätkevät sisälleen ihan konkreettisia yllätyksiä. Puhdistamme usein muiden käsittelyiden ohessa maalauskankaan ja kiilakehyksen alimman kiilapuun välin, jottei siellä oleva pöly ja roska aiheuttaisi maalipintaan vaurioita. Vanhoissa maalauksissa pölyn lisäksi sieltä löytyy hyvin usein olkia tai heinää. Muistoja entisajan pakkauslaatikoiden pehmusteista?

Kuvassa erään maalauksen alareuna taustapuolelta nähtynä. Kiilakehyksen ja maalauskankaan väliä oli jo jonkin verran puhdistettu ennen kuin kiilakehys irrotettiin, mutta roskaa ja pölyä oli vielä jäljellä. Tällainen määrä likaa aiheuttaa jo vaurioita maalaukselle.

Ylimääräisiä esineitä löytyy myös huonekaluista. Kuvassa on Tarun kokoelma sohvien ja tuolien verhoilujen sisältä löytyneitä pikkutavaroita. Nuppineulat ovat todennäköisesti aikaisemman verhoilijan unohtamia. Onneksi nämä neulat olivat kuulemma niin syvällä, ettei istuja olisi voinut satuttaa niihin itseään.

Kerran vastaanotimme ihan aidon viestin menneisyydestä. Kyseessä oli 1800-luvun loppupuolella maalattu teos, joka oli ilmeisesti pingotettu uudelle kiilakehykselle 1900-luvun puolella. Kankaan ja alimman kiilapuun välistä löytyi palasina repäisykalenterin sivu vuodelta 1904. Siinä on varmaankin dokumentoituna edellisen pingotuksen päivämäärä!

Jokin aika sitten Tarulla oli verhoiltavana 1950- ja 1960-luvun vaihteen nojatuoli, jonka kankaiden ja pehmustuksien alta löytyi tällaista historiallista piirustelua. Olisikohan tuolitehtaalla ollut tylsä päivä?

Valokuvan päällä olleessa lasissa kuvastuva kummituslapsi ei ilmeisesti ole mitenkään poikkeuksellinen ilmiö. Samanlainen haamukuva löytyi myös eräässä tekstiiliteoksessa, joka oli meillä uudelleenkehystettävänä. Myös öljyvärimaalaukset saattavat joskus kuvastua niitä peittävässä kehyslasissa. Ilmiö ei edes vaadi sitä, että teos olisi kosketuksissa lasiin.

Pienistä yllätyksistä saa piristystä arkeen. Ne avaavat myös mielenkiintoisen ikkunan vanhojen esineiden menneisyyteen sekä niiden tekijöiden ja kunnostajien elämään.