Vuoden kesäisin työpaikkamme sijaitsi Lonnan saarella Helsingin edustalla. Saarta hallinnoi Suomenlinnan hoitokunta, ja se on avattu myös yleisölle toukokuun puolivälissä.

Työkohteenamme oli saarella sijaitseva demagnetointiasema, joka oli käytössä toisen maailmansodan jälkeen. Aseman laitteilla poistettiin toisen laivojen metallisista rungoista ja koneista magneettisuus, jotta ne eivät aktivoisi Suomenlahteen sodan aikana sijoitettuja magneettimiinoja. Näin myös miinanraivaus mahdollistui. Puhdistimme Sadun kanssa demagnetointiaseman pahoin likaantuneet laitteet ja niihin liittyvän esineistön ja teimme niille tärkeää ennaltaehkäisevää konservointia neljän viikon urakkamme aikana.

M-102 ennen ja jälkeen konservoinnin.

Laitoksen rakennukseen olivat vuosien saatossa päässeet kosteuden ja auringonvalon lisäksi linnut ja muut eläimet. Ryhmä konservaattoriopiskelijoita teki vuonna 2009 tiloissa yleisen puhdistuksen, jossa poistettiin linnunpesät ja isot roskat tilasta. Tämän jälkeen rakennus tiivistettiin ja tilaan asennettiin lämpöpatterit. Rakennuksen toisessa päässä toimii ravintola.

Demagnetointiaseman kahden laitteen dieselkäyttöiset moottorit on valmistanut Brown, Bowerie & Cie (BBC), ja niihin kuuluvat jäähdytyslaitteistot vesitankkeineen, generaattorit, polttoainesäiliöt, lämmityslaite, työkalukaapit sekä virtakaappeja, -tauluja ja sulakekaappeja eri ajoilta. Samassa tilassa on paljon myös muuta demagnetointiaseman kokonaisuuteen kuuluvaa esineistöä, jotka myös puhdistettiin. Koneet ja esineet ovat pääosin terästä ja rautaa. Muita materiaaleja ovat alumiini, kumi, nahka, keramiikka, puu, sinkki ja kupari.

M-102 ennen ja jälkeen konservoinnin.

Suurimmat vauriot demagnetointiaseman laitteissa ja esineissä olivat pintojen likaisuus, raudan aktiivinen korroosio sekä maalipintojen lohkeilu.

Kohteiden kaikki pinnat olivat todella likaiset: niissä oli vanhaa öljyä, polttoainetta, pölyä ja linnunkakkaa. Pöly on kerännyt pintoihin kosteutta ja linnunkakka taas syövyttänyt pintoja; nämä molemmat ovat edesauttaneet metallien korrodoitumista ja maalipintojen kulumista.

Maalipinnoista oli lohjennut isoja paloja tuoden esiin aiempia maalikerroksia sekä rautapintaa. Ikkunoita ja siten UV-säteilyä lähimpänä sijainneet maalipinnat olivat lohkeilleet eniten.

Yksityiskohta M-102:sta ennen ja jälkeen konservoinnin.

Konservointityön tavoitteena oli puhdistaa laitteistosta ja esineistöstä haitallinen lika, ja saada tila siistimmäksi ja turvallisemmaksi ajatellen myös aseman tulevaa esittelyä yleisölle. Lisäksi metalliesineiden aktiiviset korroosiopinnat tuli käsitellä, jotta korroosion eteneminen saataisiin estettyä.

Vanha virtataulu konservoinnin jälkeen.

Pintojen puhdistukseen käytettiin imurointia, kuivapuhdistusta, liuottimia sekä mekaanisia menetelmiä. Pahiten hilseilevistä maalatuista pinnoista irtosi puhdistuksen mukana hieman maalia, mutta tämä oli jo ennen työn aloittamista sovittu hyväksyttäväksi. Aikaa vievää maalipinnan kiinnittämistä ei tämän projektin aikana tehty. Rautaesineiden korrodoituneet alueet suojattiin tarkasti inhibiitillä niin, ettei yhtään aktiivista ruostetta jäänyt pintoihin. Myös hyväkuntoiset metallipinnat suojattiin kosteudelta.

Puhdistuksen myötä laitteiden ilme selkeytyi huomattavasti. Korroosioalueiden suojaus varmisti metalliosien stabiiliuden pitkäksi ajaksi.

M-101 ennen ja jälkeen konservoinnin.

Tilassa olevat pienesineet käsiteltiin samoilla aineilla ja menetelmillä kuin isot laitteetkin. Ne järjesteltiin uudelleen siistimmin tilan takana olevale isolle pöydälle, erillisen pikkuhuoneen hyllyille sekä kaapin hyllyille.

Vasemmalla rautaesine vasen puoli puhdistettuna ja inhibitoituna. Oikealla Taru puhdistaa virtakaappia.

Demagnetointilaitteita voi käydä ihmettelemässä paikan päällä Ehrenswärd-seuran opastetuilla kierroksilla. Niitä voi vaihtoehtoisesti myös tähyillä Lonnan ravintolan lasiseinän läpi.

Lisätietoa Lonnasta: www.lonna.fi

Aeroterm lämminilmakehitin konservoinnin jälkeen.

 

Päivitys 8.11.2017. Esinekonservointipalveluja meillä tarjoavat nykyään esinekonservaattorit Sini Oksanen ja Veli-Matti Mursu.

Esinekonservaattori Sini Oksanen

E-mail:   konservointikide@gmail.com

Puhelin: 0442409205

 

Esinekonservaattori Veli-Matti Mursu

E-mail:  konservointipalvelu.krakelyyri@gmail.com

Puhelin: 0442416155