Kullatut kynttilälampetit

Näitä kullattuja lampetteja on kaksi samanlaista. Kumpaankin lampettiin kuuluu kaksi osaa: seinään kiinnitettävä osa, josta nousee yläviistoon siivekäs hirviö, sekä kynttiläkruunu, jossa on paikat kolmelle kynttilälle. Kynttiläkruunu ripustetaan roikkumaan hirviön kaartuvasta metallisesta kielestä. Lampetit on pääosin veistetty puusta, mutta ohuimmissa kohdissa tukena on käytetty myös paksua metallilankaa.

Lampetit olivat keränneet pinnalleen paksun kerroksen pölyä ja likaa. Lisäksi kultapinnan vaurioita oli edellisen restauroinnin yhteydessä peitetty kerroksella pronssimaalia. Pronssimaali oli hapettunut häiritsevän vihertäväksi.

Lampettien pintakäsittely oli saanut kolhuja ja hilseili irti monin paikoin. Puusta veistetyt osat olivat osittain katkeilleet. Toisen lampetin hirviöltä oli katkennut siipi, joka oli kuitenkin onneksi tallessa.

Lampettien irtoamassa olevat pohjustuskerrokset kiinnitettiin liiman avulla. Hirviön siipi ja muut irronneet puuosat liimattiin takaisin paikoilleen. Uusia osia puuttuvien tilalle ei tällä kertaa konservoinnin yhteydessä tehty.

Lampetit puhdistettiin ja pronssimaalia poistettiin kultapinnalta. Pahimmat kolhut pohjustuksessa täytettiin kitillä. Kittaukset ja pintakäsittelyn puutoskohdat imitoitiin kullan sävyisiksi restaurointiväreillä.