Seitsemän puttoa ja hedelmäseppele – kopio Rubensin mukaan

Tämän 1800-luvun loppupuolelta olevan isokokoisen maalauksen esikuva on Münchenin Alte Pinakothek -museon kokoelmiin kuuluva Rubensin maalaus 1600-luvulta.

Maalauksen kangas oli löysällä ja siihen oli muodostunut kupruja erityisesti oikeassa reunassa sekä kiilakehyksen tukiristikon kohdalla. Maalauksen alemmassa puolikkaassa oli viisi pientä repeämää, jotka oli korjattu kiinnittämällä taustapuolelle pellavakangaspaikat vahamaisella materiaalilla. Vanhat paikat olivat aiheuttaneet kankaaseen lisää deformaatioita.Maalauksen maalipinta hilseili ja siinä oli puutoskohtia varsinkin puttojen ihon vaaleilla alueilla. Maalauksen pinnassa oleva lakka oli samentunut, ja näkyi harmahtavana kerroksena erityisesti maalauksen alareunassa.

Maalauksen hilseilevä maalipinta kiinnitettiin. Repeämien vanhat paikkalaput poistettiin maalauksen taustapuolelta ja repeämät tuettiin uudelleen moderneja menetelmiä käyttäen. Maalauskankaan kuprut suoristettiin. Uusien kuprujen syntymisen ehkäisemiseksi maalaus irtovuorattiin eli kiilakehykseen pingotettiin käsittelemätön pellavakangas, jonka päälle maalaus pingotettiin. Maalauksen pinnalle levitettiin uusi lakkakerros ja maalinpuutoskohdat restauroitiin.

Eheää maalausta ja puttojen ilakointia onkin ilo katsella!